Jeśli ktoś myślał że miałem słomiany zapał to informuję że mam spory zapas słomy. A oto kolejna pełniejsza wersja DSK z materiałami z Bajtka.

Zwykle na DSK jakie tu udostępniam dodaję plik 0.BAS który wyświetla katalog i definiuje parę użytecznych klawiszy pomagających nieco wygodniej uruchomić coś z dysku który jest zbieraniną pchełek. Wreszcie się za niego zabrałem i w obecnej wersji ma już ręce i nogi. Wersja light tego uruchamiadła (rany potrzebuję na to lepszej nazwy) to 2 KB Bejzika która wyświetla katalog i podświetlanym paseczkiem przesuwanym strzałkami lub Joyem, pozwala wybrać plik który można uruchomić [Return/Enter/Fire] (BAS i BIN), lub wyświetlić TXT (z polskimi znakami w standardzie Windowsa) lub skompresowane obrazki CSI. Nowy katalog to [C/Fire2], a do tego można zmieniać nazwy [R], kasować [E] i odkasowywać [U ] pliki. Tyle zdołałem zmieścić w 2 KB.

Program korzysta z komendy COPYCHR$ więc nie pójdzie na 464 ze stacją, ale jak ktoś z takim konfigiem się odezwie to zrobię stosowną wersję, słowo.

Aha jeszcze jest ukryta funkcja Ctrl+B kasuje wszystkie .BAK-i to takie sprzątanie dysku.

To powinno wystarczyć by przeglądać pliczki z Bajtka. Teraz nie będzie wymówek że ktoś nie wie jak coś włączyć lub wyświetlić. A jak komuś mało to pełniejsza wersja jest w fazie testów. Ma 6 KB i potrafi też wyświetlać fonty FNT oraz screeny SCR z Art Studia (skompresowane lub nie, z paletą lub bez). Pozwala przełączać się na stację B lub ramdysk M 63KB, kopiuje pliki i umie formatować standardowe dyski. Ma też w sobie Helpa z klawiszologią i potrafi skopiować sam siebie.

I jeszcze niedopracowany kopier ścieżkowy, i edytor dyskowy. Będzie na następnym dysku mam nadzieję że już z kompletem listingów i artykułów z całego rocznika 1986. Fajnie by było gdyby jeszcze umiał muzyczki puszczać ale nie mam bladego pojęcia jak się za to zabrać. Chodzi mi też po głowie by stworzyć taki paronasto-kilobajtowy pakiet biurowy, (edytorek TXT, arkusz z wyświetlaniem kolorowych słupków i tortów oraz bazę danych ze sortowaniem rekordów). I puszczałkę animek. Choć to ostatnie będę musiał się przemóc i zrobić przynajmniej częściowo w kodzie maszynowym a nie w najlepszym z Basiców.

A wracając do wątku listingów z Bajtka. Dodałem kilka pchełek oraz tekstów o CPC z Reduksów i dodałem moje poprawione wersje zwykle z 2-ką na końcu nazwy pliku. Nie opiszę ich tu wszystkich sami zobaczcie co w nich zmieniłem.

Już nie brakuje wiele by przenieść na DSK wszystko co w roczniku 1986 było w Bajtkach o CPC. A parę kolejnych przed nami.

Propo programiku "Kiedy 2=10". Kilka uwag. Po pierwsze, przelicza on systemy liczbowe od 2-kowego do 36-kowego, a nie 35-kowego. Troszkę się autor artykułu pomylił. A wynika to z ilości stosowanych znaków. Alfabet angielski ma ich 26 plus 10 cyfr daje nam 36 znaków do dyspozycji. I jakby ktoś się uparł to może sobie znieść to ograniczenie dodając inne znaki aż do 256-kowego.
Po drugie, wspomniałem że program daje różne wyniki zależnie od tego czy wpisujemy np liczby 16-kowe dużymi czy małymi znakami. Problem znika gdy na końcu linii 20 dodamy :x$=UPPER(x$) a bez tego liczby wpisane małymi literami przeliczał błędnie.
Po trzecie, na poprzednim dsk ostatnią linijkę dopisałem sam by program sam weryfikował wynik, przeliczając liczbę z powrotem na układ początkowy, ale zrobiłem tam błąd. Przed komendą GOTO powinno być jeszcze :a$="":
Po czwarte, program wpierw przelicza liczbę na układ 10-tny korzystając z BASIC-owego sposobu zapisu tych liczb w 5 bajtach, co w praktyce oznacza że jeśli liczba jest w tym systemie równa lub większa niż 1 miliard (1ka z 9ma zerami), to wynik będzie tylko przybliżony i będzie się nieco różnił od stanu faktycznego.
Po piąte, program nie weryfikuje czy wpisaliśmy liczbę tylko z tych znaków jakie występują w systemie jaki deklarujemy. Np w 16-owym można używać wszystkich cyfr i 6 pierwszych znaków alfabetu od A do F. I w przypadku użycia także innych liter niż w danym systemie istnieją, wynik będzie wyssany z komputerowego palca.

Pamiętając o tych ograniczeniach mamy sprawny i dobrze działający program. Prócz niezmienionej oryginalnej, dodałem też wersję KIEDY2.BAS z moimi poprawkami.

Animka2 - udało mi się przyspieszyć Animację o kilkadziesiąt procent.
MiniOrg2 - to moja ciut ładniejsza i zajmująca o połowę mniej miejsca wersja MiniOrg. Można by do niego dodać możliwość zapamiętywania tego co gramy. Może kiedyś do pomysłu wrócę.

Co jeszcze? - Dwie wersje polskich znaków jakie były w tym roczniku Bajtka, (pisac-pl.bas i polnotes.bas) ,nie licząc tych koślawych w Teście oczu i uszu. A nie był to bynajmniej ostatni raz gdy ten temat w Bajtku poruszano i nawiasem mówiąc mam zamiar założyć nowy temat o standardach polskich znaków w CPC. Moje zdanie na temat zawarłem w pliku POL.BAS
Dodaję też programik na PC do obsługi DSK.

Choć lepiej go nie używać jednocześnie z emulatorem w którym mamy "włożony" ten sam dysk w którym właśnie grzebiemy tym menagerem bo będzie kaszanka.

Wszelkie uwagi, pytania, podpowiedzi itp mile widziane.