Autor Wątek: Popularne komputery domowe w różnych krajach.  (Przeczytany 37969 razy)

pear

• Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
Odp: Popularne komputery domowe w różnych krajach.
« Odpowiedź #45 dnia: 2014.01.10, 11:36:31 »
Z ciekawostek znalazłem jeszcze jeden komputer z Z80 w środku http://en.wikipedia.org/wiki/Mattel_Aquarius .
Dostępny aktualnie na eBay za 130 GBP.

Z opisu wynika, że możliwościami niewiele odbiega od naszego rodzimego Meritum.
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

ZbyniuR

• Miejsce pobytu:
    Carlisle w UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #46 dnia: 2014.01.12, 12:40:21 »
Hmmm ciekawe, wyglądem przypomina TI-99. Zresztą to nie ostatnia próba firmy Mattel sprzedawania komputerka. ;)

Meritum jest klonem popularnego w USA dekadę wcześniej TRS-80 (nie mylić z TRS-80 CoCo, który ma kolorki i  Motorolkę) tak więc idąc tym torem można by do niego soft znaleźć w tym i gierki.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_TRS-80_games
Ale bez szalu, w końcu to semigrafika podobnie jak np. w ZX81. ;)
- Jeśli masz w domu światło i wodę, tzn. że masz światłowód. ;)

twip

• **
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa, PL
« Odpowiedź #47 dnia: 2014.01.12, 17:00:21 »
Z tego co wyczytałem z fantastycznej książki "Digital Retro" (autor: Gordon Laing) Aquariusa zabiła jego pamięć RAM w oszałamiającej wielkości 4KB. Ktoś nieźle upadł w Mattel na głowę, żeby w 1983 wprowadzać maszynę z tak marną pamięcią RAM. Żeby to chociaż było 16KB. Przy okazji polecam wspomnianą książkę, a właściwie album. Dowiedziałem się z niego o konstrukcjach, o których nie miałem zielonego pojęcia. To i te piękne zdjęcia.
ZX Spectrum+, "szarak" +2, DivIDE+, Speccy2010, "chlebak" C64 + SD2IEC i plany na więcej...

ZbyniuR

• Miejsce pobytu:
    Carlisle w UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #48 dnia: 2015.01.21, 22:33:26 »
Umieszczam listę jaką udało mi się ustalić najlepiej sprzedających się platform, wliczając konsole oraz zbieraniny wielu producentów jeśli ich maszyny były w znacznym stopniu ze sobą kompatybilne. W poszukiwaniu danych zaczynałem od Wikipedii i jeśli tam znajdywałem interesującą mnie liczbę to zwykle więcej nie szukałem. Google zwykle kierowało na jakieś stronki kolekcjonerów, lub fanów. A czasem nie udawało mi się znaleźć nic konkretniejszego albo trafiałem tylko na wzmiankę na stronce która miała sporo błędów np literówek w parametrach kompów co nie dodawało wiarygodności tym liczbom. Niestety nie zapisywałem źródeł a gdy później zacząłem myśleć że może gdzieś to wkleję to już mi się nie udawało ponownie na nie trafić. Dlatego uznajmy że lista jest tylko orientacyjna, zwłaszcza pozycje z podwójnym pytajnikiem. :)
Zanim polecą na mnie bluzgi przeczytajcie na końcu moje komentarze co do kilku konkretnych pozycji.

A oto lista 8-bitowców.

1. Game Boy             - 118 mln - w tym 49 mln wersji Color.
2. NES/Femicom(Pegasus)    - 62 mln - jego klony nadal się sprzedają.
3. /|\ Atari 2600 (VCS)    - 30 mln.
4. C= Commodore 64         - ponad 20 mln + 4 mln kompatybilnych z nim C128
5. ZX Spectrum        - ok 5 mln + 15 mln klonów głównie w Rosji oraz w Ameryce Pd. a w Europie i troszkę w USA Timexy.
6. NEC-PC88        - ?? co najmniej 15 mln - najpopularniejszy 8bit w Japonii (Z80)
7. MSX            - 5 mln w samej Japonii, a ponad 15 mln na świecie (głównie Korea Pd, Brazylia i Argentyna)
8. CP/M            - ?? kilkanaście mln - dziesiątki różnych producentów, najwięksi to Osborne i Kaypro po kilka mln.
9. Sega Master System - ponad 10 mln - (niektóre źródła podają nawet 12 mln.)
10. Amstrad PCW        - 8 mln.
11. Sharp X1        - ?? ponad 6 mln - (Z80)
12. Apple ][        - 6 mln - Istniały też klony:  Laser 128, Pravec, Agat - a może i więcej.
13. Fujitsu FM7     - ?? ponad 5 mln - CoCoBasic (6809-2MHz)
14. Commodore 128    - 4 mln.
15. Atari 8-bit        - ponad 4 mln.
16. Amstrad CPC        - ponad 3 mln - (w tym Schneidery i Awa).
17. Commodore Vic20     - 2 mln.
18. ZX 81             - 1.8 mln.   
19. Tandy CoCo         - 1.7 mln.   
20. BBC Micro        - blisko 1.5 mln.   

Teraz 16-bitowce.

1. IBM PC            - ze 100 mln (+/-10mln)  samych tylko 16-bitowych klonów.
2. Game Boy Advance     - 81 mln.         (ARM+Z80)
3. SNES/Super Femicom - 49 mln.     (Ricoh) - klon 16bitowego MOŚka.
4. SEGA MegaDrive     - 39 mln. (Genesis/Nomad)     (68k)
5. NEC-PC98        - 18 mln - (8086)
6. Macintosh 68k    - ponad 10 mln. - ten i trzy poniższe łącznie z 32bitowymi Motorolkami.
7. Sharp X68000        - ?? ponad 6 mln - (68000)
8. Amiga             - 6 mln  - w tym samej A500 aż 5 mln.
9. Atari ST        - 6 mln.
10. Fujitsu FM Towns    - ?? ponad 5 mln - (386) - Bootuje się ze CD-ROM
11. Texas Instruments - 2.8 mln (TI-99/4) - TMS9900-3MHz (1979-84)

I jeszcze procesory.

MIPS            -  333 mln. (samych Sony)  - PSX, PS2, PSP,
Zilog Z80        - 220 mln. (+ 80mln w GBA) - Spectrum, Amstrad, MSX, CPM,  - Nintendo GameBoy, Sega Master System,
Acorn ARM        - >250 mln (samych konsol) - Acorn Archimedes, - GBA, PDA, GPS, Nokia, iPod, iPhone,
AIM PowerPC    - >250 mln (samych konsol) - Power Macintosh,  - Nintendo Wii, Microsoft Xbox 360, Sony PlayStation 3*,
Intel x86        - ok 130 mln (samych 16bit) - PeCety, - później też 32/64bit w iMac, - Microsoft Xbox, PS4,
MOS 6502        - 130 mln.  - Commodore, Atari 8bit, Apple, BBC micro,  - NES (Pegasus),
Motorola 68k    - 70 mln. - Amiga, Atari ST, Apple Macintosh,  - Sega Mega Drive (Genesis),
Ricoh         - 50 mln. - SNES
Hitachi SuperH     - 21 mln (sama Sega)
Motorola 6809    - ok 9 mln.

Inne komputery nie przekroczyły miliona. No może poza NEC-PC60 (8bit) który sądząc po tym w jak wielu krajach dalekowschodnich oraz arabskich jest wymieniany w czołówce najpopularniejszych, to też pewnie ma kilka albo i kilkanaście mln. Ale pojęcia nie mam ile.
Dane o miejscach 5 do 8 w 8bit są tylko szacunkowe więc na tyle nieprecyzyjne że ich wzajemna kolejność równie dobrze może być dowolnie inna, a może nawet jeden z nich się wymienić z miejscem 4 lub 9.
Oszacowanie klonów Spectruma i MSX jest niezwykle trudne z racji dziesiątek rozdrobnionych producentów. Często produkujących bez licencji. Więc liczby podawane tu i ówdzie są zapewne z kapelusza.
O komputerach popularnych w Japonii czyli NEC, Sharp i Fujitsu znalazłem tylko że wyprzedzały tam popularnością MSX (o którym wiele źródeł podaje że w Jap 5mln), trafiałem też na wzmianki że NEC miał połowę rynku 8bit w Jap. Stąd dedukcja że Sharp i Fujitsu muszą mieć co najmniej po 5 a NEC minimum 15 mln. (w 16 bit trafiłem tylko na info że NEC 18mln).
Kompy produkowane z myślą o CPM też liczą dziesiątki różnych zwykle znanych tylko lokalnie marek, (nawet w PL ze 3 firmy produkowały takie kompy). Wiki w którymś z języków (nie pamiętam którym) podaje 3ech największych producentów miało po 7,  5 i 2 mln. Pojęcia nie mam ile natworzyli pozostali razem wzięci.

W 16 bit kompy z Motorolkami 68k liczone zapewne łącznie z ich 32bitowymi następcami. Dane o Makach i PC wydedukowałem raczej z wykresów zbliżonych do tych w 1ym poście w tym wątku. Te widełki w PC (+/- 10mln) wynikają z trudności w odgadnięciu jak duży % PC to były 16bit wciągu kilku lat produkcji gdy jednocześnie wytwarzano także 32 bit. Przeciwnie do Motorolek tu je oddzieliłem bo współcześnie rocznie sprzedaje się ponad 300 mln samych markowych PC, a to więcej niż cała ta lista razem wzięta. ;)

Jeśli ktoś ma precyzyjniejsze dane chętnie je poznam. :)

Ten sam post umieściłem na http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=12956
Może będą tam ciekawe komentarze. ;)

Amun-Ra

• Miejsce pobytu:
    Kielce
  • P. D.
    • …
« Odpowiedź #49 dnia: 2015.01.21, 23:42:50 »
A propos, mój ci on. :> Wracając do tematu - Aquariusa oprócz pamięci zabiły mierne możliwości grafiki. Kontrolery też są ohydne, ale i tak nie przebiją Jaguara. ;>
.
And the Lord said unto John, come forth and thou shall receive eternal life. But John came fifth and won a toaster.
https://retro.rocks/cc/

matofesi

• Miejsce pobytu:
    Toruń/Poland
« Odpowiedź #50 dnia: 2015.01.22, 08:04:48 »
@ZbyniuR Tak tylko gwoli technicznego sprostowania - ani Gameboy ani GBA nie miały w sobie procesora Z80. To co tam siedzi to jest customowy procesor zgodny z Z80 do pewnego stopnia - nie ma części prefiksowanych rozkazów, rejestrów IX/IY a do tego ma kilka instrukcji wspomagających obsługę hardware'u Gamboy'a (w GBA służy do emulacji oryginalnego GB/GBC).

RafalM

• Miejsce pobytu:
    Sulejówek
« Odpowiedź #51 dnia: 2015.01.22, 10:59:48 »
A istnieją jakieś szacunki odnośnie Polski?

Jestem ciekaw ile tak naprawdę w Polsce było Spectrumów, Atari, Amig, C64...

ZbyniuR

• Miejsce pobytu:
    Carlisle w UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #52 dnia: 2015.01.22, 11:23:08 »
Słusznie. - Listę z prockami ustaliłem na podstawie tych list z kompami. I po publikacji listy uświadomiłem sobie że zawyżyłem ilość Z80, bo przecież część maszyn (kilka mln) typu CPM działała na Intelach a nie na Zilogach, a do tego te wcześniejsze wersje GameBoya miały w sobie procka który był czymś pośrednim między 8080 a Z80, (brakowało w nim niektórych rejestrów, a tym samym i rozkazów), a dopiero późniejsze miały pełnego Z80. Więc moja pomyłka może sięgać kilkadziesiąt mln. Nie wiem dokładnie od której wersji to zmieniono. A tak przynajmniej myślałem zanim przeczytałem twój post z którego wynika że ten proc nigdy nie stał się Z80. Z czego wynika że jego popularność jest bardziej zbliżona do MOŚka.

A że w GBA to coś jest drugim prockiem a nie głównym to wiem, przez co zapewne jego obecność nie była głównym powodem kupowania tej konsoli, dlatego wyszczególniłem te 80 mln. Większość stron nie wdaje się w takie szczegóły i podaje że w GB jest Z80. No ale skoro procki z Comodorków też wliczyłem do 6502 jako pochodne to.... ;)

Jeśli komuś chce się policzyć bardziej szczegółowo z jakich procków się składają te "rodziny" jakie wymieniłem, to chętnie o tym poczytam. :)

Rafał - Można by znaleźć ile było ludzi w PL w tamtych latach i ile osób liczyła rodzina. (zwykle był 1 komp w rodzinie). No i mamy wyniki ankiet z czasopism Bajtek i Komputer, (pisałem o tym kiedyś na 1ej stronie tego wątku), a może są i inne. Wiem że dane z tych ankiet nie oddają pełnego obrazu a jedynie tej chętniej piszącej części czytelników przyciągniętych przez to konkretne czasopismo, ale chyba bardziej miarodajnych źródeł nie znajdziemy. Spróbuję to oszacować we wolnej chwili. Jak tylko znajdę trochę fusów (no wiesz do wróżenia), to może wyjść z tego ciekawa opowieść. ;)

Ankietę z Bajtka 3-93 opisałem tu: http://speccy.pl/forum/index.php/topic,1210.msg15209.html#msg15209

A dodać mogę dane z Ankiety z Komputera 2-88 s8:
- posiadacze: ZX i XL po 38%, C= 11% (w tym 7% to C64, 3% C128 i 1% inne). 
       53% magnet, 22% monit mono, 9% mon.kolor.
- używacze: ZX 39%, XL 15%, 14% PC, CPC 11% (w tym 7% 6128), C64 itp 11% (w tym 2% C128), Meritum 2%.
       10% mono, 11% kolor.
- chcą kupić: CPC 15%, C= 12%, ZX 13%, PC 14%, ST 7%, Ama 1%. - Hahaha no pięknie 15% chce CPC. :D

Ankieta z KOMPUTER 1-90 s44:
- posiadacze 63% 8bit, 57% 16bit.
- korzystają w pracy: 65% XT, 55% AT, 3% 386 i 20% z nich ma też 8bit.
- ma w domu: 33% ma Atari w tym 24% 8bit i 9.7% ST itp., 9.5% ZX, 6.5% CPC, 4.5% C=, 0% Amig.
Ta ostatnia cyfra to jest ciekawostka. Żaden Amigowiec tego nie czytał, czy zaniżyli dane w celach propagandowych? ;)

Ankieta w Secret Service 1-94 (a tu czytacze to gracze) - Amiga 36%, PC 31%, C64 21%, XE 12%.
Uuuu a ZX gdzie? już wszystkie na strychach czy używano ich tylko do poważnych prac edytorskich a nie grania? ;)

Teraz tylko ustalić ile było narodu nad Wisłą i ile % z nich przyznawało się że ma kompa. Ktoś się podejmie?

@matofesi - no to wychodzi że maszyn ze Z80 było tylko ok 100 mln. :)
« Ostatnia zmiana: 2015.01.22, 11:55:19 wysłana przez ZbyniuR »

matofesi

• Miejsce pobytu:
    Toruń/Poland
« Odpowiedź #53 dnia: 2015.01.22, 11:32:17 »
wcześniejsze wersje GameBoya miały w sobie procka który był czymś pośrednim między 8080 a Z80, (brakowało w nim niektórych rejestrów, a tym samym i rozkazów), a dopiero późniejsze miały pełnego Z80.

Nie miały. GB/GBC miał ten sam procesor. GBA jako główny procesor ma Arma a w trybie zgodności z GB/GBC używa tego samego procesora co w starszych modelach. Od NDSa nie ma zgodności z GB/GBC tylko z GBA.

Czyli żadna wersja GameBoya nie miała prawdziwego/pełnego Z80.

I żeby nie było, że nie wiem co piszę - miałem GBC, mam GBA i NDSa. Na GBC popełniłem nawet trochę jakiegoś drobnego kodu ;)

Gryzor

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #54 dnia: 2015.01.22, 11:54:28 »
Zbyniu, zapomniales o kalkulatorach TI :-)
Poza tym Z80 siedzial w licznych automatach arcade i to czasem po pare sztuk.

ZbyniuR

• Miejsce pobytu:
    Carlisle w UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #55 dnia: 2015.01.22, 11:58:24 »
Kurcze a już myślałem że nikt tego nie zauważy. No dobra, biorę młotek i śrubokręt i idę to policzyć. ;)

A tak serio to pojęcia nie mam jak się za to zabrać więc postoję. :)  A jak ktoś zacznie liczyć to proszę nie zapominać o stacjach dysków a tam aż się roi od Zilogów i MOŚków. :)

pear

• Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
« Odpowiedź #56 dnia: 2015.01.22, 12:03:47 »
A Commodore 128 policzyłeś i do MOS i do Z80 ?
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

RafalM

• Miejsce pobytu:
    Sulejówek
« Odpowiedź #57 dnia: 2015.01.22, 12:27:12 »
Z tymi polskimi ankietami jest tak że niestety wyglądają na dość mało miarodajne. Raz najwięcej jest Amig, drugi raz w ogóle nie ma Amig, Spectrum jest więcej niż Atari itp. itd. No i dają tylko proporcje jednego sprzętu do drugiego a nie bezwzględne liczby.

Móglbym spróbować sobie przypomnieć ilu ludzi w mojej klasie w szkole miało jakieś komputery a ilu nie (miało pewnie jakieś 20-30%) i przemnożyć przez liczbę ludzi w Polsce ale to też nie jest dobra miara bo na jakiejś wsi pewnie wyglądało to zupełnie inaczej.

Czyli ogólnie nędza i wróżenie z fusów. Ale jakbym miał coś rzucić to bym powiedział że Spectrumów było jakieś 100 tysięcy.

ZbyniuR

• Miejsce pobytu:
    Carlisle w UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #58 dnia: 2015.01.22, 12:36:25 »
Obawiam się że szacunki ile jest klonów ZX, CPM, MSX i NEC są tak nieprecyzyjne (z dokładnością do kilku mln każdy), że to czy te 4 mln C128 wliczymy czy nie - i tak nie wyostrzy nam obrazu. Może łatwiej byłoby policzyć ile procesorów Z80 i klonów wyprodukowano niż kompów z nimi, bo takich firm jest mniej niż producentów kompów. No ja nie mam pomysłu.

Rafał te 0% Amig było w czasopiśmie znanym z antyAmigowego nastawienia, a ten SS jest z grową gazetą która przyciągała inne towarzystwo. No i te ankiety nie są z tych samych lat, a przecież sytuacja się zmieniała w czasie. Gdyby jeszcze odnaleźć więcej podobnych ankiet i przy tym usiąść to można by ustalić jakieś szacunkowe widełki. Albo zaczniemy chodzić od domu do domu i lać po gębach każdego starszego obywatela aby się przyznał ile, kiedy i jakie kompy posiadał. :D

Amun-Ra

• Miejsce pobytu:
    Kielce
  • P. D.
    • …
« Odpowiedź #59 dnia: 2015.01.22, 16:39:37 »
Jeśli o Z80 mowa brakuje jeszcze Sharpów z serii MZ.
And the Lord said unto John, come forth and thou shall receive eternal life. But John came fifth and won a toaster.
https://retro.rocks/cc/